Ένα γενικό blog με επικαιρότοτητα αλλά και με κάποια θέματα περισσότερο επιστημονικού ενδιαφέροντος.
Πλέον, στο κάτω μέρος της αρχικής σελίδας μπορείτε να βρείτε και διασκεδαστικά παιχνίδια!

toolbar powered by Conduit

Κυριακή 26 Αυγούστου 2007

Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα!!

Τις τελευταίες τέσσερις μέρες (23-26 Αυγούστου 2007) παρατηρούμε στη χώρα μας τραγικά γεγονότα! Όλη η Ελλάδα καίγεται. Από χτες το απόγευμα όλοι οι νομοί έχουν κυρηχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η πυροσβεστική κάνει ό,τι της είναι δυνατόν μα φαίνεται πως αυτό δεν είναι αρκετό!! Με μία νέα φωτιά ανά 15 λεπτά της ώρας, πράγματι, ποίος κρατικός μηχανισμός θα μπορούσε να ανταπεξέλθει; Πόσο μάλλον η Ελλάδα με τα γνωστά της προβλήματα!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν οι φωτιές αυτές είναι αποτελέσματα εμπρησμού! Άνθρωποι δηλαδή προκαλούν εσκεμμένα αυτή την κατάσταση, μια κατάσταση που χτες (25 Αυγούστου 2007) στοίχισε τη ζωή σε 52 ανθρώπους, κατέστρεψε περιουσίες, δάση και ό,τι άλλο βρήκε η φωτιά στο διάβα της και βύθισε τη χώρα στο πένθος! Οι εστίες ξεπηδούν από παντού και η Π.Υ. είναι ανίκανη να αντιδράσει. Κάποιες χώρες (η Κύπρος, η Γαλλία και η Ιταλία) στείλανε ήδη σημαντική βοήθεια, που γίνεται ακόμη σημαντικότερη ως κίνηση αν λάβουμε υπ΄όψην πως οι Ιταλοί και οι Γάλλοι έχουν ακόμη τις δικές τους φωτιές να αντιμετωπίσουν ενώ και στην Κύπρο οι Θερμοκρασίες είναι ακόμη πάνω απ΄του 40° Κελσίου πράγμα που κάνει επίφοβη καθημερινά και την εκεί κατάσταση.

Δε θα αναφερθώ στις φωτιές που καίνε αυτή τη στιγμή καθώς δεν έχει νόημα, είναι αδύνατον να αναφέρω όλες τις υπάρχουσες εστίες πυρκαϊών.. Χτες το απόγευμα οι πυρκαϊές ανέρχονταν στις 129 ενώ μέχρι το βράδυ κάποιες έσβησαν αλλά πολύ περισσότερες νέες άναψαν. Αυτή τη στιγμή όπως και χτες καίγεται ολόκληρη η Πελλοπόνησος (χτες κάηκαν τα 2/3 και σήμερα ό,τι μένει) η Εύβοια, η Αιτωλοακαρνανία ακόμη και η Αθήνα (Λαύριο, Κερατέα, Μαρκόπουλο) ενώ χτες για ακόμη μία φορά φωτιές ξεκίνησαν στο κέντρο της πρωτεύουσας, στον Υμηττό καθώς και στην Πεντέλη.

Πραγματικά το να περιγράφονται οι σκηνές φρίκης που βιώνουν οι συμπολίτες μας είναι ανούσιο. Δεν ξέρω τί μπορούμε να κάνουμε και τί όχι, μα σίγουρα δεν πρόκειται να βοηθήει το να αλληλοφαγωνόμαστε! Το σχέδιο είναι εμφανώς μελετημένο και απόλυτα οργανωμένο. Δεν μπορεί από σύμπτωση να ξεκινούν ταυτόχρονα φωτιές σε όλη την Ελλάδα μεταξή 20.00 το βράδυ και 2.00 τα ξημερώματα! Δεν μπορεί πια όλες αυτές οι φωτιές να είναι έργα απλώς πυρομανών. Πρόκειται για ένα οργανωμένο έγκλημα. Άλλωστε κι ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ιταλίας ανέφερε πως τέτοια συχνότητα πυρκαγιών, και τέτοια καταστροφή σαν αυτή που συνέβει χτες στην Πελλοπόνησο δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στον κόσμο.
Είναι πραγματικά πιθανό ο σκοπός να είναι πολιτικός μια και παρόμοια κατάσταση προέκυψε το '81 όταν τα δύο ισχυρά κόμματα της χώρας ήταν σε αντίστοιχες θέσεις. Απ΄την άλλη, μερίδιο στις ευθύνες έχουν όλοι.. Και φυσικά πρώτοι οι Κυβερνώντες μια και έχουν κι αυτοί τα δικά τους λάθη. Αλλά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να επιτραπεί σε οποιονδήποτε να εκμεταλλευτεί πολιτικά την κατάσταση καθώς ό,τι χειρότερο θα είναι αν πράγματι κάποιος εσκεμμένα προκάλεσε το χάος για τις πολιτικές του επιδιώξεις (και φωτογραφίζω τώρα την αντιπολίτευση χωρίς όμως να λέω πως όντως έχουν έτσι τα πράγματα καθώς ουδεμία απόδειξη έχω πως πράγματι ο σκοπός ήταν πολιτικός - μα μόνο λέω πως αν ήταν τότε η αντιπολίτευση έχει το μεγαλύτερο όφελος) να του δοθεί η εξουσία και να γελά εις βάρος των νεκρών.
Υπάρχει βέβαια και το εφιαλτικότερο σενάριο οι φωτιές αυτές να είναι ένα νέο είδος πολέμου. Ο φυσικός πλούτος της χώρας καταστρέφεται με άμμεσες βραχυχρόνιες ή μακροχρόνιες επιπτώσεις στον τουρισμό της χώρας. Οι καλλιέργειες καταστρέφονται ενώ ακόμη και η βιομηχανία είναι ανίκανη να λειτουργήσει. Το ρεύμα διακόπτεται συνεχώς και εκ περιτροπής στις επαρχιακές πόλεις ώστε να μην καταστραφεί και το δίκτυο της ΔΕΗ, πράγμα που είναι εμφανές ακόμη και στον αδαή πως θα οδηγήσει σε οικονομική παράλυση τη χώρα. Ταυτόχρονα η φωτιά δημιουργεί πρόσφυγες, καταστρέφει περιουσίες, αφήνει πίσω της νεκρούς.. Καταστρέφεται η ψυχολογία του λαού ενώ και η αντιμετώπιση της κατάστασης θα αποτελέσει επίσης ένα πολύ μεγάλο οικονομικό φορτίο για μια ήδη πονεμένη χώρα. Και το καλύτερο; Με τους εγωκεντρικούς πολιτικούς της χώρας και τις πολιτικές παρατάξεις οι οποίες μια και πλησιάζουν οι εκλογές είναι εμφανές πως ήδη ακόμη και μέσα στα γεγονότα, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την κατάσταση δημιουργείται χάος, αταξία στην πολιτική αλλά και διχασμός του κόσμου...
Αλήθεια.. βλέπετε εσείς κανέναν πόλεμο που να μπορούσε να προξενήσει μεγαλύτερη καταστροφή σε μια χώρα; Δυστυχώς φοβάμαι πως πρόκειται για ένα νέο είδος πολέμου.

Κι ας επιμένουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί στις υποψίες εμπρησμού και στο οργανωμένο έγκλημα! Ποίος οικονομικός εγκληματίας ρε γαμώτο θα έκανε κάτι το οποίο δε θα του απέφερε κέρδος; Γιατί οικονομικό όφελος αυτή τη στιγμή δεν έχει κανείς στην Ελλάδα. Ή ποίος τρομοκράτης (πολιτικός εγκληματίας) θα προξενούσε τέτοια καταστροφή χωρίς μια προκύρηξη των θέσεών του.. χωρίς ένα "εγώ το έκανα" για να ξέρουμε και σε ποίον οφείλουμε την καταστροφή μας.. ;;;

Ειλικρινά δεν ξέρω τί μπορεί να γίνει για να σταματήσει, μα ακόμη χειρότερα δεν ξέρω ποία θα είναι η επόμενη μέρα, όταν και θα πρέπει να αποτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής! Ίσως πρόκειται για την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της Ελλάδος. Γιατί πρόκειται για καταστροφή και του τόπου, δεν είναι μόνο οι περιουσίες, είναι και το περιβάλλον.. Είναι ολική καταστροφή! Μακάρι να την ξεπεράσουμε αν και δε βλέπω με ποίον τρόπο θα μπορούσε να γίνει αυτό.

5 σχόλια:

  1. Ρωτώ τι σημασία έχει πως μπήκε η φωτιά; Το πιο σημαντικό κατ' εμέ είναι ότι χάθηκαν ψυχές ΑΔΙΚΑ και καταστράφηκαν περουσίες, δύο σημαντικά πράγματα που δίνουν ζωή. Τώρα οι πολιτικοί θα πατήσουν πάνω σε αυτό το θέμα για να πάρουν ψήφους αλλά θα τους μαυρίσουν όπως τους μαύρισαν, αλλά ο καθένας λέει το μακρύ και το κοντό του. Σίγουρα είναι ένα οργανωμένο έγκλημα εις βάρον μας, βάλαμε φωτιά και κάναμε κακό στο ευατό μας.Οργή εγκληματίες τι να πεις.Κρίμα.Αυτό βέβαια είναι ο σύγχρονος πόλεμος η φύση Ε Κ Δ Ι Κ Ε Ι Τ Α Ι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χμ... σε κάποια θέματα δεν έχεις κι άδικο σε άλλα έχεις όμως... Πράγματι αυτή τη στιγμή μικρή σημασία δεν έχει πώς μπήκε η φωτιά μια κι αυτό που προέχει είναι πως θα σβήσει.
    Σε βάθος χρόνου όμως πρέπει να βρεθούν οι ένοχοι, γιατί είναι πλέον σίγουρο πως πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης της χώρας, και να τιμωρηθούν παραδειγματικά... (κάτι τέτοιες ώρες καταριέμαι που καταργήθηκε η θανατική ποινή αν και αν συλληφθούν ενόσω βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τότε πάνε στρατοδικείο όχι κανονικό δικαστήριο κι εκεί υπάρχει ακόμη ως ποινή.. χεχε..) από κει και πέρα πάντως πρέπει σε αυτή τη φάση :
    α) να βρούμε τρόπο να τους σταματήσουμε γιατί όσο και να προσπαθούμε να σβήσουμε τις φωτιές αυτοί συνεχίζουν και βάζουν νέες και
    β) να βρούμε τρόπο να σβήσουμε με ταχύτητα τις φωτιές. Να αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας...

    Πάντως σίγουρα κάνεις ένα μεγάλο λάθος. Δεν είναι η φύση που εκδικείται! Άνθρωποι το κάνανε. Πρόκεται για έγκλημα!!

    Κρίμα μόνο για τους ανθρώπους που χάσαν τις ζωές και τις περιουσίες τους... :-( γιατί εδώ έχεις απόλυτο δίκιο πως αυτό ήταν Άδικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η θανατική ποινή στην Ελλάδα λέγεται τυχαία επισoκρότηση lol.

    Κάτι άλλο που σκέφτηκα αυτοί που σβήνουν τις φωτιές είναι οι πυροσβέστες και όχι οι δασοπυροσβέστες γιατί όλοι ξέρουμε ότι έχει διαφορά, δηλδή οι πυροσβέστες είναι για φωτιές στην πόλη άμα κάποιος έχει εγκλωβιστεί στο ασανσέρ ενώ οι δασοπυροσβέστες είναι αποκλειστικά για τα δάση.Αλήθεια είδατε κανέναν δασοπυροσβέστη.

    Τώρα λένε πως πιάσανε κάποιους εμπρηστές. Άλλο ερώτημα το βράδυ γιατί δε κάνουν κάτι με τις φωτιές ενώ την αφήνουν να καίει και να δουν που θα φτάσει η φωτιά.Θα μου πεις πως είναι βράδυ και δε βλέπουν και πως ο αέρας έχει σταματήσει, αλλά τότε καίγονται τα περισσότερα στρέμματα.Μπορεί να είπα και μπαρούφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχμ.. βασικά οι πυροσβέστες είναι γενικά για όλες τις φωτιές όχι μόνο γι΄αυτές στις πόλεις ενώ οι δασοπυροσβέστες είναι μόνο για δάση. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν δασοπυροσβέστες μα (υποτίθεται) όλοι οι πυροσβέστες είναι εξειδικευμένοι στα δάση απλά έχουν και τη γενική γνώση, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στην πατρίδα μας. Δασοπυροσβέστες, καταβάσην, έχουν οι βόρειες χώρες.

    Όσο για το βράδυ... Δυστυχώς το βράδυ δεν μπορούν να δράσουν τα Canadair όπως και κανένα άλλο εναέριο πυροσβεστικό μέσο. Ο συνδυασμός του καπνού και της σκοτεινιάς της νύχτας κάνει πολύ δυσχερή (σε σημείο που καθίσταται αδύνατη) και την πτήση πάνω απ΄τις πυρκαγιές αλλά και τη ρίψη νερού στο στόχο.
    Φυσικά τα επίγεια μέσα προσπαθούν να μην επιτρέπουν στη φωτιά να φουντώνει το βράδυ μα στην περίπτωση την οποία αντιμετωπίζουμε τώρα είναι πολύ δύσκολο μια και οι φωτιές προέρχονται από πολλά μέτωπα περιμετρικά των περιοχών. Έτσι αν οι πυροσβέστες προσπαθήσουν με επίγεια μέσα να μην επιτρέψουν την επέκταση της φωτιάς κινδυνεύουν να βρεθούν περικυκλωμένοι. Και καθότι νύχτα είναι και πιο δύσκολη η διάσωσή τους.. (ως γνωστόν τα συνεργεία διάσωσης είναι άχρηστα τη νύχτα). Οπότε αναγκαστικά τις αφήνουν να καίνε.. όχι επίτηδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εννοείται βρε Χαρίτο ότι δε αφήνουν επίτηδες την φωτιά να εξαπλωθεί.Στην Πελοπόννησο υπήρχαν δασοπυροσβέστες και δασοφύλακες αλλά τα 5 τελευταία χρόνια εξαφανίστηκαν δια μαγείας πως έγινε αυτό, δε κατάλαβα, γιατί άμα υπήρχαν αυτοί θα ήταν πιο ήπια τα πράγματα στην Πελοπόννησο.

    Τα Canadair ξεκινάνε από τις 7(που βγαίνει ο ήλιος) μέχρι και τις 8:30(που πέφτει).

    ΑπάντησηΔιαγραφή