Ένα γενικό blog με επικαιρότοτητα αλλά και με κάποια θέματα περισσότερο επιστημονικού ενδιαφέροντος.
Πλέον, στο κάτω μέρος της αρχικής σελίδας μπορείτε να βρείτε και διασκεδαστικά παιχνίδια!

toolbar powered by Conduit

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2007

Η καταστροφή στην Πάρνηθα

Ως γνωστόν πριν λίγες ημέρες (στις 28 Ιουνίου 2007) η Πάρνηθα έπιασε φωτιά η οποία ξεκινώντας απ΄τα Δαρδανέλια μαινόταν εκτός ελέγχου για πάνω από 20 ώρες καταστρέφοντας τα πάντα στο διάβα της. Μόνο όταν έφτασε στην κορφή όπου και βρισκόταν το Casino Mont Parnes, οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να κερδίσουν την πρώτη μάχη και κατόπιν με τη βοήθεια του ανέμου και τη βροχή της επόμενης ημέρας να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο.
Τί ζημιά προκλήθηκε;; Η πυρκαϊά κατέκαψε 38.000 στρέμματα δασικής έκτασης συμπεριλαμβάνοντας τα δύο τρίτα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, και φυσικά το Ελαττοδάσος. Τί σημαίνει αυτό;;

Η ελληνική χλωρίδα περιλαμβάνει περίπου 6.000 είδη και υποείδη φυτών, από τα οποία περίπου 1.100 είναι ενδημικά, δηλαδή δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη γη. Είναι μοναδική στην Ευρώπη για τον πλούτο της, αλλά και για τη μεγάλη αναλογία ενδημικών σε σχέση με την έκτασή της.
Για σύκριση ας αναφέρουμε πως:
H Γερμανία, με έκταση σχεδόν τριπλάσια της Ελλάδας έχει 2.400 είδη και 6 ενδημικά..
H Αγγλία με διπλάσια έκταση έχει 2.300 είδη και 16 ενδημικά

Με λίγα λόγια, η πανίδα της χώρας μας είναι η πλουσιότερη στην Ευρώπη, καθώς περιλαμβάνει πολύ μεγάλο αριθμό ζωικών ειδών σε σχέση με την γεωγραφική της έκταση.

Από τα ζώα που ζουν στην Πάρνηθα, 23 είδη πουλιών, 17 είδη θηλαστικών και 13 είδη ερπετών και αμφιβίων περιλαμβάνονται στα «Αυστηρά προστατευόμενα» είδη πανίδας της Σύμβασης της Βέρνης.
Επίσης, υπάρχουν 15 Απειλούμενα και 9 Τρωτά είδη, ενώ για τα πτηνά, έχουν παρατηρηθεί 10 είδη με σχετικά μικρή εξάπλωση στον κόσμο, που παρουσιάζουν όμως σημαντικούς πληθυσμούς στην Ευρώπη και 1 είδος που απειλείται.
Σύμφωνα τέλος με την Οδηγία 92/43, πέντε είδη ερπετών και 7 είδη θηλαστικών της Πάρνηθας περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙ αυτής.

Προφανώς κάποια απ΄τα είδη αυτά έπαψαν πλέον να υπάρχουν. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τη χλωρίδα που καταστράφηκε (το Ελαττοδάσος π.χ. δεν μπορεί να αναγεννηθεί), ίσως μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος της καταστροφής.

3 σχόλια:

  1. Ως αθεράπευτα ρομαντικιά, θέλω να πιστεύω ότι "Ουδέν κακό αμιγές καλού..."

    Τώρα θα μου πεις τι καλό μπορεί να δημιουργήσει η πυρκαγιά και η καταστροφή. Δεν μπορώ να απαντήσω, αλλά κάτι πρέπει να πεθάνει για να ξαναγεννηθεί, έτσι δεν είναι?

    Σίγουρα είναι στενάχωρο αυτό που συνέβη αλλά ίσως γίνει η αρχή αυτό το γεγονός και δεν υπάρξουν άλλες φωτιές τέτοιου φάσματος ή ίσως πιο πολλοί άνθρωποι κινητοποιοηθούν και ασχοληθούν με το περιβάλλον. Ίσως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με πολλή καθυστέρηση θα σου πω.. πως έχεις δίκιο εν μέρει.. Αν η φωτιά περιοριζόταν στο Πευκοδάσος της Πάρνηθας..
    Πάντως σε αυτή τη φάση έχω κι άλλη απόδειξη για το ασχημο της πυρκαγιάς.. λες να βγει κάτι θετικό κι από αυτή την καταστροφή που βιώνει σήμερα η χώρα μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ελπίζω Χαρίτο μου, το ελπίζω. Ίδωμεν βέβαια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή