Ένα γενικό blog με επικαιρότοτητα αλλά και με κάποια θέματα περισσότερο επιστημονικού ενδιαφέροντος.
Πλέον, στο κάτω μέρος της αρχικής σελίδας μπορείτε να βρείτε και διασκεδαστικά παιχνίδια!

toolbar powered by Conduit

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Lehman Brothers... the END!

Αν και στο παρόν blog δεν ασχολούμαστε με οικονομία και επιχειρήσεις, αυτό είναι πολύ μεγάλο για να μην αναφερθεί... Νωρίς σήμερα το πρωί, η μέχρι πρότινος 4η μεγαλύτερη τράπεζα των Η.Π.Α. ανακοίνωσε την απόφασή της να κυρήξει πτώχευση, κίνηση που έχει συγκλονίσει τις τελευταίες ώρες τα διεθνή χρηματιστήρια, με τα Ευρωπαϊκά να κλείνουν σήμερα με Μ.Ο. πτώσης το 5% !!

Η τράπεζα σχεδιάζει να καταθέσει αίτηση για υπαγωγή της στο Άρθρο 11 του Πτωχευτικού Δικαίου των ΗΠΑ, όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της. Η αίτηση θα αφορά την εταιρεία συμμετοχών και όχι τις θυγατρικές της, όπως διευκρινίζεται.

Το σκηνικό τρόμου για τους χρηματοοικονομικούς αναλυτές προέκυψε από την απόσυρση της πρόθεσης της Barclays όπως και της Τράπεζας της Αμερικής (Bank of America) για την εξαγορά της Lehman Brothers Bank. Μάλιστα τρεις ώρες μετά η Τράπεζα της Αμερικής εξαγόρασε την Merrill Lynch, η οποία επίσης κινδύνευε άμεσα με κύρηξη πτώχευση, έναντι 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αποτέλεσμα των κινήσεων αυτών, ήταν η κίνηση της Federal Reserve να θέσει σε εφαρμογή σειρά έκτακτων μέτρων για να καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να περιορίσει τα προβλήματα στις συναλλαγές που θα μπορούσαν να προκύψουν από την κατάρρευση της Lehman, και αντίστοιχες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μία εκ των οποίων ήταν και η ενίσχυση με 30 δισεκατομμύρια ευρώ των Ευρωπαϊκών Τραπεζών.

Μετά τα νέα αυτά, η μετοχή της Lehman Brothers, σημείωνε το μεσημέρι πτώση κατά 84% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ενώ αντίθετα αύξηση κατά 44% παρουσίασε η Merrill Lynch.

Πηγή: Ναυτεμπορική, ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου