Ένα γενικό blog με επικαιρότοτητα αλλά και με κάποια θέματα περισσότερο επιστημονικού ενδιαφέροντος.
Πλέον, στο κάτω μέρος της αρχικής σελίδας μπορείτε να βρείτε και διασκεδαστικά παιχνίδια!

toolbar powered by Conduit

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Samsung Galaxy S4 με Snapdragon 800 ή Samsung Galaxy S5 ?

Υπάρχει πραγματικά κάποιος λόγος να αγοράσει κάποιος το... ολοκαίνουριο Samsung Galaxy S5 όταν είναι κατά 30% ακριβότερο από το σχεδόν ίδιων δυνατοτήτων Samsung Galaxy S4 του Σεπτεμβρίου, με τον Snapdragon 800?
Για την ακρίβεια
Το Samsung Galaxy S5 κοστίζει €675 στο Amazon.fr
Το Samsung Galaxy S4 I9506 κοστίζει €520 στο Amazon.fr

Δε θα μπω περαιτέρω στη σύγκριση τιμών καθώς μπορεί κανείς να βρει το S5 με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των €759 εδώ στην Κύπρο, αλλά προφανώς θα μπορούσε να το βρει και φθηνότερα απ΄ό,τι στο amazon της Γαλλίας. Πάντως το σημαντικό είναι πως η διαφορά μεταξύ των δύο Samsung Galaxy Sκάτι είναι περίπου 30%. Και αυτό με τί κέρδος; Για να δούμε... 

Επεξεργαστής: Το Samsung Galaxy S5 έχει καλύτερο επεξεργαστή αλλά οριακά. Έχει τον ολοκαίνουριο Snapdragon 801 χρονισμένο στα 2.5GHz την ώρα που το S4 στην έκδοση του Σεπτεμβρίου έχει τον Snapdragon 800 χρονισμένο ελαφρώς χαμηλότερα στα 2.3GHz. Αξίζει να σημειωθεί πως ο 801 δεν είναι καινούριος επεξεργαστής, απλώς νεότερη έκδοση του 800.

Η μνήμη RAM είναι η ίδια.

Ο Αποθηκευτικός Χώρος είναι ακριβώς ο ίδιος.

Η κάρτα γραφικών (GPU) είναι απλώς... η ίδια.

Οθόνη: Εδώ υπάρχουν αρκετές διαφορές αλλά το ερώτημα είναι... προς ποιά κατεύθυνση; Η ανάλυση είναι ακριβώς η ίδια, Full HD, αν και το S5 έρχει ελαφρώς μεγαλύτερη οθόνη, 5.1'' αντί για 5'' του S4 πράγμα βέβαια που σημαίνει ότι τελικά η πυκνότητα πίξελς (τα γνωστά μας ppi) είναι χαμηλότερη.

Μέγεθος: Το αυξημένο μέγεθος της οθόνης, έρχεται με μεγάλο κόστος όσον αφορά το μέγεθος του τηλεφώνου. Στα 142x72.5x8.1 mm σε σχέση με τα 136.6x69.8x7.9 mm το S5 είναι ψηλότερο, φαρδύτερο και παχύτερο από τον προκάτοχό του. Για την ακρίβεια αυτή η 0.1" μεγαλύτερης οθόνης, δηλαδή 2% περισσότερο, δίνεται σε ένα τηλέφωνο κατά 11% μεγαλύτερο σε συνολικό όγκο από τον προκάτοχό του! Αυτό θεωρείται τεχνολογική ανάπτυξη;

Η Μπαταρία είναι επίσης λίγο μεγαλύτερη στο S5 αλλά και πάλι δε δικαιολογεί το κατά πολύ μεγαλύτερο μέγεθο. Η μπαταρία του S5 είναι 2800mAh σε σχέση με τα 2600mAh του S4.

Κάμερα: Επιτέλους μια αχτίδα ελπίδας ότι κάτι μπορεί ν΄αξίζει το S5. Αν και δεν φαίνεται μεγάλη η διαφορά των 16Mp της κάμερας του S5 σε σχέση με τα 13MP του S4 το νέο S5 έχει τόσο τη δυνατότητα να τραβήξει 2160p βίντεο (διπλάσια ανάλυση από την HD) αλλά και να τραβήξει βίντεο με 60fps όταν τραβάει σε HD ποιότητα (δηλαδή διπλάσια fps από το S4 καθώς και από κάθε άλλο κινητό μέχρι σήμερα)

Τελευταία αλλά από τα πλέον σημαντηκά έχουμε το Λογισμικό ίσως μάλιστα ήδη κάποιος να σκέφτεται, και τί πειράζει που τα χαρακτηριστικά είναι περίπου τα ίδια, το S5 αξίζει τα λεφτά του εξαιτίας του κατά πολύ ανώτερου Software... Αλλά και πάλι λάθος! Εκτός αν έχετε απόλυτη ανάγκη το ξεκλείδωμα με δακτυλικά αποτυπώματα (που ως κάτοχος του πρώτου κινητού με αυτή τη δυνατότητα, Motorola Atix 4G μπορώ να σας πω ότι έχει πλάκα αλλά δεν είναι must) δεν υπάρχει άλλη ιδιαίτερη διαφορά. Ναι, το S5 βγαίνει με το ανανανεωμένο πολυδιαφημισμένο Android 4.4. KitKat. Αλλά το ίδιο μπορεί να κάνει και το S4 αρκεί να το... αναβαθμίσετε! (Κάτι που είναι δωρεάν και πανεύκολο).

Σε τελική ανάλυση δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν πραγματικά λόγο να πληρώσω 30% περισσότερα για το S5 αντί για την τελευταία έκδοση του S4 με το Snapdragon 800 - εκτός του γεγονότος ότι σε Ελλάδα και Κύπρο μας εμπαίζουν και δεν το φέρνουν τα καταστήματα φυσικά. Κατά τα άλλα δεν ξέρω αν θα το προτιμούσα ακόμη και εάν είχαν την ίδια τιμή. Για μένα τίποτα από τα χαρακτηριστικά δε δικαιολογεί το κατά πολύ αυξημένο μέγεθος. 


Και μάλιστα εδώ ήταν μία καθαρά οικογενειακή σύγκρουση. Δε λήφθηκαν καν υπόψη κινητά όπως το LG G2 (μεγαλύτερη οθόνη, μεγαλύτερη μπαταρία, μικρότερο μέγεθος, χαμηλότερη τιμή), ή το κορυφαίο value for money LG Google Nexus 5 ή τα διάφορα Sony (Z1, Z2, Z1compact) κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου