Ένα γενικό blog με επικαιρότοτητα αλλά και με κάποια θέματα περισσότερο επιστημονικού ενδιαφέροντος.
Πλέον, στο κάτω μέρος της αρχικής σελίδας μπορείτε να βρείτε και διασκεδαστικά παιχνίδια!

toolbar powered by Conduit

Σάββατο 21 Ιουλίου 2007

Stevia, το τέλος της Ασπαρτάμης;

Η Stevia, είναι ένα θαμνώδες φυτό με 150 υποείδη, το οποίο προτείνεται πλέον στους καλλιεργητές καπνού της Ε.Ε. ως εναλλακτική καλλιέργεια.. Τί το ιδιαίτερο έχει αυτό το φυτό;

Ανάμεσα στις πολλές ουσίες που παράγει είναι και η στεβιοσίδη, φυσική γλυκαντική ουσία 300 φορές πιο γλυκιά απ΄τη ζάχαρη. Αυτό την κάνει γλυκήτερη από κάθε φυσική γλυκαντική ουσία, ενώ ξεπερνά ακόμη και τεχνητές όπως η ασπαρτάμη. Σημαντικό χαρακτηριστικό της είναι το γεγονός πως δεν είναι θρεπτική. Δεν περιέχει υδατάνθρακες ή άλλα λιπαρά συστατικά, με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η χρήση της απ΄τους διαβητικούς.
(Όπως κάθε σακχαρίτης περιέχει μία θερμίδα ανά gr. Όσο και η ζάχαρη δηλαδή. Αλλά αφού είναι 300 φορές γλυκήτερη σημαίνει και 300 φορές μικρότερη ποσότητα για την ίδια γλυκιά γεύση.)

Ως φυτό η Stevia αναπτύσσεται φυσικά, στην Παραγουάη και τη Βραζιλία, ενώ άλλες ουσίες που παράγει είναι οι ισοστεβιόλη, φυτοστερόλες, γιββερελλίνη (φυτοορμόνη) και χλωροφύλλη (φυσική χρωστική), οι οποίες χρησιμοποιούνται επίσης απ΄τη βιομηχανία ποτών και τροφίμων καθώς και απ΄τη φαρμακοβιομηχανία.
Αυτή η περίοδος είναι ακόμη δοκιμαστική για τις συγκεκριμένες καλλιέργειες ενώ αναμένεται η αδειοδότητηση για την κυκλοφορία της Στεβιοσίδης στην Ελληνική Αγορά. (Κάτι που στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και τον Καναδά έχει ήδη ξεκινήσει απ΄τις εταιρείες αναψυκτικών διαίτης)

Άλλες γλυκαντικές ουσίες είναι:

η Σακχαρίνη (ή Ζαχαρίνη) η οποία είναι τεχνητή, μη θρεπτική και επίσης 300 φορές γλυκήτερη απ΄τη ζάχαρη, αλλά έχει ως βάση το τολουόλιο, τοξική και καρκινογόνο ουσία οπότε η χρήση της έχει περιοριστεί με νομικά πλαίσια οπουδήποτε στον κόσμο (πλην της χώρας μας).
Από Medlook:
"Η γλυκαντική δύναμη της σακχαρίνης είναι από 300 έως 700 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της ζάχαρης.
Η σακχαρίνη ήταν η πρώτη τεχνητή γλυκαντική ουσία που κατασκευάστηκε και αυτό έγινε το 1879. Περίπου 100 χρόνια μετά, το 1977, πειράματα στους ποντικούς έδειξαν ότι υπήρχε σχέση μεταξύ σακχαρίνης και καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Αυτό μέχρι σήμερα δεν αποδείχθηκε στον άνθρωπο και έτσι η σακχαρίνη δεν θεωρείται ως καρκινογόνος ουσία.
Η σακχαρίνη χρησιμοποιείται ευρέως σε αναψυκτικά δίαιτας, σε τρόφιμα και για υποκατάσταση της ζάχαρης στον καφέ, το τσάι και άλλα ροφήματα.
"


η Ασπαρτάμη η οποία είναι επίσης τεχνητή (από χημική άποψη είναι ένα διπεπτίδιο αποτελούμενο από τα αμινοξέα L-ασπαρτικό οξύ και L-φαινυλαλανίνη της οποίας το καρβοξύλιο είναι εστεροποιημένο με μεθανόλη) 180-200 φορές γλυκήτερη απ΄τη ζάχαρη με 4 θερμίδες όμως ανά γραμμάριο. Δεν έχει αναφερθεί καμία βλάβη για την ανθρώπινη υγεία όμως... όλοι φωνάζουν.. ιδιαίτερα στην Ελλάδα.
Από Medlook:
"Η ασπαρτάμη έχει γλυκαντική δύναμη που είναι από 180 έως 200 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της ζάχαρης.
Ανακαλύφθηκε το 1965 και χρησιμοποιείται ευρέως από το 1981 αφ΄ ότου δόθηκε η άδεια εμπορίας της. Έχει ελεγχθεί ευρέως και περισσότερες από 100 εργασίες έδειξαν ότι πρόκειται για ένα πρόσθετο τροφίμων που είναι ασφαλές για το γενικό πληθυσμό.
Σε ασθενείς που πάσχουν από φαινυλκετονουρία που είναι μια σπάνια κληρονομική νόσος, η ασπαρτάμη δεν επιτρέπεται. Για το λόγο αυτό τα προϊόντα που περιέχουν ασπαρτάμη, πρέπει να φέρουν ευδιάκριτη επισήμανση για τους ασθενείς αυτούς.
Χρησιμοποιείται σε ποτά, αναψυκτικά, δημητριακά προγεύματος, επιδόρπια, γλυκά, τσίχλες και για τον καφέ, το τσάι και άλλα ροφήματα.
"


η Ακεσουλφάμη Κ, τεχνητή ουσία 200 φορές γλυκήτερη απ΄τη ζάχαρη, με περισσότερες όμως θερμίδες, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η σχετική γλυκαντική της δύναμη. Είναι όμως πλήρως ασφαλής.
Από Medlook:
"Εγκρίθηκε για χρήση στον άνθρωπο από το 1988. Περισσότερες από 90 μελέτες έδειξαν ότι η χρήση της είναι ασφαλής.
Η γλυκαντική της δύναμη είναι 200 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της ζάχαρης. Συχνά χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την ασπαρτάμη. Με τον τρόπο αυτό η γεύση μοιάζει πολύ με αυτήν της ζάχαρης.
Χρησιμοποιείται σε προμαγειρεμένα τρόφιμα, σε κατεψυγμένα επιδόρπια, σε γλυκά και σε ποτά.
"


η Neotame, τεχνητή γλυκαντική ουσία, χιλιάδες φορές γλυκήτερη απ΄τη ζάχαρη που μόλις πρόσφατα εγκρίθηκε η χρήση της ως γλυκαντικό για τρόφιμα και ποτά που προορίζονται για τον άνθρωπο.
Από Medlook:
"Πρόκειται για τη νεώτερη γλυκαντική ουσία που εγκρίθηκε για χρήση στον άνθρωπο το 2002. Έγιναν για αυτή περισσότερες από 110 έρευνες που δεν έδειξαν πρόβλημα για την ανθρώπινη υγεία.
Η γλυκαντική της δύναμη είναι από 7.000 έως 13.000 μεγαλύτερη από εκείνη της ζάχαρης.
Χρησιμοποιείται για προμαγειρεμένα φαγητά, αναψυκτικά, χυμούς φρούτων, επεξεργασμένα τρόφιμα, ζελατίνες, πουτίγκες, ζελέ, γλυκίσματα.
"


η Θαυματίνη, φυσική γλυκαντική ουσία 2000 φορές γλυκήτερη απ΄τη ζάχαρη, ενώ μόλις δύο φορές θρεπτικότερη (2kcal/gr). Η χρήση της δεν έχει εγκριθεί ακόμη για τον άνθρωπο πουθενά στον κόσμο, είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο. Παράγεται από θάμνο της Αφρικής.

η Φρουκτόζη, φυσική γλυκαντική ουσία, με θρεπτικότητα ίση με της ζάχαρης και τριπλάσια γλυκήτητα.

τέλος και η Μαύρη (μη επεξεργασμένη) Ζάχαρη, είναι 1,3 φορές γλυκήτερη απ΄τη Λευκή.

Πηγές: thess.sch.gr, tsamakli.livepage.gr, Stevia, Χημικό Αθηνών

5 σχόλια:

  1. Η ζάχαρη χρειάζεται για τον οργανισμό αλλά όπως πάντα με μέτρο. Τα υποκατάστατα τύπου ασπαρτάμη, όμως προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά, γιατί έχουν χάσει κάθε θρεπτική αξία.

    Η Stevia, είναι σίγουρα καλύτερη λύση απο την ασπαρτάμη και την ζαχαρίνη. Συν ότι αρκετοί γλυκατζούδες διαβητικοί θα ευχαριστιούνται αυτό που τόσο ποθούν.

    Ωραίο άρθρο Χαρίτο. Έκανες καλή δουλειά. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. lampi μου (είδες; χωρίς v! :-P)
    Σ΄ευχαριστώ για το σχόλιο!!!

    Βασικά αυτό που λες δεν ισχύει απόλυτα. Τα υποκατάστατα της ζάχαρης προσφέρουν στον οργανισμό ακριβώς το ίδιο που προσφέρει κι η ζάχαρη. Μόνο θερμίδες! :( Η ζάχαρη δεν είναι παρά ένας δισακχαρίτης, χωρίς πρωτεΐνες ή άλλα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά.
    Όταν μιλαμε στο άρθρο για θρεπτική αξία μιλάμε μόνο για θερμίδες! ;)

    Φυσικά, είναι πράγματι ζημιογόνα τα υποκατάστατα αλλά όχι επειδή δεν μας προσφέρουν σε θρεπτική αξία.. Αλλά για θέματα καρκινογενέσεων κλπ όπως αναφέρεται στο άρθρο.
    Φυσικά αν βάλουμε ίση ποσότητα ζάχαρης (π.χ.) και ζαχαρίνης, θα έχουμε ακριβώς και τις ίδιες θερμίδες, εκεί που βασιζόμαστε είναι ότι τα υποκατάστατα είναι γλυκήτερα και βάζουμε λιγότερο.
    Προκαλούμε δηλαδή το μέτρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρακαλώ!
    Τώρα κατάλαβα τι εννοείς. Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά στην γεύση και στις θερμίδες, μόνο το γεγονός ότι η αυθεντική ζάχαρη είναι καλύτερη απο τα καρκινώματα του εμπορίου. Το βέλτιστο σίγουρα θα ήταν να μην τρώμε καθόλου ζάχαρη αλλά αυτό είναι δύσκολο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χμ Κατερινιώ μου.. σχεδόν το έπιασες.. υπάρχει διαφορά στη γεύση.. κι εκεί βασίζονται τα υποκατάστατα.. Είναι πιο γλυκά, με αποτέλεσμα να βάζουμε μικρότερη ποσότητα και άρα λιγότερες θερμίδες! ;) Κατά τα άλλα δεν υπάρχει καμία διαφορά! Εννοείται φυσικά πως τα τεχνητά είναι κατά πολύ πιο επικύνδυνα απ΄τα φυσικά παρασκευάσματα!

    Ιφιγένεια καλώς ήρθες στο blog μου.. ! Χαίρομαι που βρήκες ενδιαφέρον το κείμενο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή