Ένα γενικό blog με επικαιρότοτητα αλλά και με κάποια θέματα περισσότερο επιστημονικού ενδιαφέροντος.
Πλέον, στο κάτω μέρος της αρχικής σελίδας μπορείτε να βρείτε και διασκεδαστικά παιχνίδια!

toolbar powered by Conduit

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Bigger Bang by UIUC

ilc2_1px_border

Γιατί τα quarks και τα λεπτόνια, όπως και τα θεωρητικά W ή Z μποζόνια, έχουν μη μηδενική μάζα, ενώ τα φωτόνια παραμένουν χωρίς καθόλου μάζα; Ποία είναι η φύση της χαμένης μάζας η οποία παρέχει το βαρυτικό δεσμό που είναι απαραίτητος για να εξηγηθεί η σταθερότητα των γαλαξιών; Υπάρχουν υπερσυμμετρικά σωματίδια, και ενώνει η υπερσυμμετρία τις στοιχειώδεις δυνάμεις (βαρυτική, ηλεκτρική, ασθενής και ισχυρή πυρηνική) σε μεγάλες ενεργειακές κλίμακες;

Με σκοπό να απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα, ένα ακόμη μεγαλύτερο... Big Bang, υπόσχονται τα πανεπιστήμια του Illinois (UIUC) και του Cambridge στον ILC (International Linear Collider) ή αλλιώς στο Διεθνή Γραμμικό Επιταχυντή. Ένα project με υπολογιζόμενο, αυτή τη στιγμή, κόστος πάνω από τα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια... Το νέο αυτό "υπερόπλο" της Νέας Φυσικής, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη πού θα στεγαστεί, ενώ η οικοδέσποινα χώρα, θα χρειαστεί να βάλει 1,8 δισ. δολάρια από τη δική της "τσέπη", έχει όμως ήδη χρονοδιάγραμμα το οποίο λέει πως θα είναι έτοιμο το αργότερο μέχρι το 2012. Πιθανότερες επιλογές πάντως, φαντάζουν οι Η.Π.Α. ή η Μεγάλη Βρετανία.

Τί στο καλό είναι αυτό πάλι;

Η αρχή λειτουργίας του ILC θα είναι παρόμοια με του LHC, με τη διαφορά ότι ακριβώς λόγω γεωμετρίας, θα επιτρέψει τη διεξαγωγή ακριβέστερων μετρήσεων. Κατ΄ ακρίβειαν στον επιταχυντή μήκους 15 χιλιομέτρων, θα εκτοξευθούν αντιπαράλληλα, δέσμες σωματιδίων ύλης και αντιύλης, τα οποία θα συγκρουστούν με συνολική ενέργεια 250 GeV (Γίγαηλεκτρονιοβόλτς) επιτρέποντας έτσι, κατά τους επιστήμονες, τη μελέτη όχι μόνο του ιδίου του Big Bang αλλά και του μηχανισμού που ώθησε την πραγματοποίησή του.

ilc1_1px_border Με δύο λόγια ο ILC θα αναζητήσει κάτι παραπάνω από το "σωματίδιο του Θεού", το μποζόνιο Higgs, που ψάχνει ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων στη Γενεύη. Θα προσπαθήσει να "κρυφοκοιτάξει" στον νου του ίδιου του Θεού!

"Ο κυκλικός επιταχυντής του CERN παράγει πολλά σκουπίδια, που μας εμποδίζουν να δούμε καθαρά τα νέα σωματίδια. Με τον Διεθνή Γραμμικό Επιταχυντή θα έχουμε πολύ καθαρότερη εικόνα τους", τόνισε ο Ευρωπαίος διευθυντής του προγράμματος Μπράιαν Φόστερ, πειραματικός φυσικός στην Οξφόρδη.

Αυτή τη στιγμή οι τεχνικοί του UIUC εργάζονται στις τεχνικές λεπτομέρειες της σχεδίασης του επιταχυντή. Επειδή πολλά προβλήματα πρέπει να επιλυθούν, η σχεδίαση χρειάζεται συνδυασμό γνώσεων κλασσικής μηχανικής και ηλεκτροδυναμικής με αποτέλεσμα να απασχολούνται για το εγχείρημα μέχρι και προπτυχιακοί φοιτητές, οι οποίοι περισσότερες από μία φορές, έλυσαν γόρδιους δεσμούς για τους κατόχους PhDs...

Πηγές: UIUC, Έθνος Online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου