Ένα γενικό blog με επικαιρότοτητα αλλά και με κάποια θέματα περισσότερο επιστημονικού ενδιαφέροντος.
Πλέον, στο κάτω μέρος της αρχικής σελίδας μπορείτε να βρείτε και διασκεδαστικά παιχνίδια!

toolbar powered by Conduit

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Τί είναι οι Ειδικοί Φρουροί;

Οι Ειδικοί Φρουροί εκτελούν καθήκοντα φύλαξης ευπαθών στόχων και περιπολιών. Επίσης, διατίθενται για τη στελέχωση ειδικών αστυνομικών υπηρεσιών, τη συγκρότηση ειδικών μονάδων και μεταβατικών αποσπασμάτων για την αντιμετώπιση ιδιαίτερων μορφών εγκληματικότητας, καθώς και την αναζήτηση διωκομένων ή εξαφανισθέντων προσώπων.


Αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας (Ν.2734/1999).

Οι Ειδικοί Φρουροί προσλαμβάνονται με το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων (μόρια) και πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες, άνδρες, απόφοιτοι Λυκείου που έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν υπερβεί το 28ο έτος της ηλικίας τους. Κριτήρια πρόσληψης αποτελούν ο γενικός βαθμός απολυτηρίου Λυκείου, η γνώση ξένης γλώσσας και η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων κατά προτίμηση ως έφεδρων αξιωματικών ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή ως εθελοντών πενταετούς υποχρέωσης (ΕΠΥ).

Πηγή: ΕΛ.ΑΣ.


Είναι εμφανές από το παραπάνω κείμενο, πως η εκπαίδευση των ειδικών φρουρών είναι καθαρά στρατιωτική, και όχι αστυνομική. Πέρα απ΄τα σχόλια που ακούγονται περί πολιτικών παιχνιδιών πίσω από τις συλλήψεις, προσωπικά θεωρώ ορθή τη λειτουργία αυτού του σώματος (όπως και του αντίστοιχου των Συνοριακών Φυλάκων), μια και οι άνθρωποι αυτοί, ειδικά οι ΕΠΥ και αυτοί των Ειδικών Δυνάμεων, έχουν υπηρετήσει την πατρίδα τους και κάπως πρέπει να απορροφηθούν... Άλλωστε, είναι και ιδιαίτερα χρήσιμοι σε περιπτώσεις επικύνδυνων αποστολών της ΕΛ.ΑΣ., στις οποίες δεν επεμβαίνει η Ε.Κ.Α.Μ. (Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα) όπως συμπλοκές, γι΄αυτό και είναι αυτοί που κάνουν τις περιπολίες.

Όμως, το μεγάλο λάθος, είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι, δεν έχουν την απαραίτητη ψυχολογική εκπαίδευση, ώστε να μη χρησιμοποιήσουν το όπλο. Διότι όταν έχεις να κάνεις με απλούς πολίτες, ή έστω, τυπικούς ταραξίες, το ζητούμενο δεν είναι να ξέρεις να χειρίζεσαι σωστά το όπλο σου, αλλά να μην το χρησιμοποιείς καν.

Γι΄ αυτό το λόγο, οι Ειδικοί Φρουροί, δεν έχουν καμία δουλειά να ασχολούνται με αποκατάσταση της τάξης και έλεγχο όχλου (Μ.Α.Τ.), πόσο μάλλον να γυρίζουν για τον τσαμπουκά να απαντήσουν σε μια ομάδα 15χρονων πιτσιρικάδων. Θέλω να πιστεύω, πως δεν αποτελεί μέρος των καθηκόντων τους, και νομίζω πως έχω δίκιο, μια και μία απ΄τις κατηγορίες που ασκούνται στον Ειδικό Φρουρό, είναι και το γεγονός ότι δεν είχε λόγο να βρίσκεται εκεί, και να προσπαθήσει να "αποκαταστήσει την τάξη"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου