Ένα γενικό blog με επικαιρότοτητα αλλά και με κάποια θέματα περισσότερο επιστημονικού ενδιαφέροντος.
Πλέον, στο κάτω μέρος της αρχικής σελίδας μπορείτε να βρείτε και διασκεδαστικά παιχνίδια!

toolbar powered by Conduit

Σάββατο 9 Αυγούστου 2008

Εμπόλεμη Ζώνη η Νότιος Οσετία!

Αν και μόλις χθες ήταν η ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών clip_image002Αγώνων του 2008 στο Πεκίνο, μιας διοργάνωσης που ανέκαθεν συμβόλιζε την ειρήνη και πάντα απαιτεί την απόλυτη εκεχειρία όλων των εμπόλεμων κρατών, αιματηρές μάχες λαμβάνουν χώρα στη Νότια Οσετία μεταξύ της Ρωσίας και της Γεωργίας.

Ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πρωτεύουσα της Γεωργιανής αποσπασθείσας δημοκρατίας της Νότιας Οσετίας ύστερα από ένα ημερονύκτιο αιματηρών συμπλοκών. Οι Ρωσικές δυνάμεις εστάλησαν στην επαναστατείσα νότια δημοκρατία μία ημέρα αφότου εστάλησαν οι δυνάμεις της Γεωργίας να καταλάβουν την περιοχή, η οποία δήλωσε την ανεξαρτησία της μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1992.

Μάχες αναφέρονται σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, με το Υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας να αναφέρει πως νωρίτερα σήμερα μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν τρεις Γεωργιανές στρατιωτικές βάσεις και κρίσιμες εγκαταστάσεις για τη θαλάσσια μεταφορά πετρελαίου προς τη Δύση.

Κατόπιν μίας ακόμη ημέρας βίας, τα Ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν ολονύκτιες επιθέσεις της περιφερειακής πρωτεύουσας Tskhinvali, λέγοντας πως αρμόδιες ήταν οι Γεωργιανές δυνάμεις. Η Νότια Οσετία, πρωτεύουσα του Tskhinvali, κοντά στα νότια σύνορα της Ρωσίας, βομβαρδίστηκε νωρίς το πρωί. Ο αρχηγός των ανταρτών της Νότιας Οσετίας, Eduard Kokoity, ανέφερε, σε Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, πως το νοσοκομείο και το πανεπιστήμιο της πόλης καταστράφηκαν, ενώ εκατοντάδες πολιτών σκοτώθηκαν και σπίτια γκρεμίστηκαν.

Σύμφωνα με τον Kokoity, κατά τον εναέριο βομβαρδισμό σκοτώθηκαν 1400 άμαχοι, πλήθος όμως, που δεν κατορθώθηκε να πιστοποιηθεί. Από την άλλη, ανώτερος αξιωματούχος του Ρωσικού Στρατού ανέφερε πως 10 Ρώσοι οπλίτες των Ειρηνευτικών Δυνάμεων σκοτώθηκαν κατά τις μάχες στην Οσετία, ενώ και άλλοι 30 τραυματίστηκαν, την ώρα που σύμφωνα με το Γεωργιανό Πρόεδρο Mikhail Saakashvili, οι clip_image004απώλειες απ΄ την πλευρά της Γεωργίας ανέρχονται στους 30 νεκρούς.

Αυτή τη στιγμή ο Γεωργιανός Πρόεδρος έχει κηρύξει στη χώρα στρατιωτικό νόμο με σκοπό να "προστατεύσει τη δημοκρατία" σύμφωνα με όσα είπε, αναφέροντας στο CNN πως "Η Ρωσία μας πολεμά στα δικά μας εδάφη", ενώ αντίθετα ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov, αναφέρει πως οι Γεωργιανές δυνάμεις ήταν αυτές που ξεκίνησαν τις εχθροπραξίες στη μικρή ορεινή δημοκρατία των 70.000 κατοίκων. "Θυμίζει το Stalingrad το 1943, τα πάντα είναι καμένα και κατεστραμένα" αναφέρει ο Dmitry Medoev, ανταποκριτής στη Μόσχας της διαχωρισθείσα Κυβέρνηση της Νότιας Οσετίας.

Παράλληλα οι ΗΠΑ έχουν ήδη ταχθεί υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας, αν και οι συνομιλίες μεταξύ Μπους και Πούτιν στο Πεκίνο δεν οδήγησαν πουθενά, αφήνοντας φόβους για μια νέα ψυχροπολεμική περίοδο.

Πηγή: GlobeAndMail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου